Natječaj za novinarski rad na temu klimatskih promjena

2015.08.31

FOTO: STOCKSNAP.IO

Ususret COP21 konferenciji, UNDP pokrenuo natječaj za novinarske radove na temu klimatskih promjena

ŽENEVA, 27. kolovoza 2015. - UNDP je objavio globalni novinarski natječaj pod nazivom Voices2Paris, s ciljem podizanja javne svijesti o negativnim posljedicama klimatskih promjena s osvrtom na moguće prilike i rješenja pojedinaca, ali i zemalja u razvoju širom svijeta. 

"Želimo pružiti mladim novinarima u zemljama u razvoju jedinstvenu priliku da doprinesu globalnoj raspravi o klimatskim promjenama, dok istovremeno izgrađujemo njihove sposobnosti i dajemo im priznanje za izvrsnost u radu”, izjavio je Neil Buhne, direktor ženevskog Ureda UNDP-a. UNDP poziva sve novinare u dobi do 35 godina iz zemalja u razvoju koji već aktivno pišu u tiskanim ili online medijima te žele doprinijeti podizanju svijesti o klimatskim promjenama na lokalnoj i međunarodnoj razini da se prijave na natječaj. 

Najbolji članci biti će objavljeni na dnevnoj razini uoči COP21 konferencije, noseći poruke o borbi protiv klimatskih promjena širom svijeta, mogućnostima i nadi. Autori dvije najbolje priče dobit će mogućnost da sudjeluju i izvještavaju s COP21 konferencije koja se održava u Parizu ove godine. 

Priče se mogu poslati na engleskom te na arapskom, kineskom, francuskom i španjolskom jeziku s popratnim prijevodom na engleskom jeziku do 11. listopada 2015. Upute za sudjelovanje dostupne su OVDJE.

Tim iskusnih novinara iz iz međunarodnih medijskih kuća i regionalnih novinarskih udruženja, kao i predstavnici međunarodnih organizacija ocjenjivat će pristigle radove i mentorirati kandidate. 

“Ovaj natječaj je izvrsna inicijativa za promociju istraživačkog i inovativnog novinarstva mladih generacija novinara. To je također je i prilika za novinare iz Afrike da rekonstruiraju odnos država-društvo i doprinesu razvoju kontinenta“, izjavio je Sidi El Moctar Cheiguer, predsjednik Afričke mreže novinara koja izvještava o okolišu. 

Ocijenjeni novinski članci biti će objavljeni na web stranici UNDP-a i distribuirani putem partnerskih mreža kako bi se osigurao njihov najveći doseg i podrška agendi koja bi trebala biti usvojena na COP21 konferenciji u prosincu.

Posebni partneri natječaja su: APO (Afrička novinarska organizacija) i Oxfam Hong Kong.

Ostale organizacije koje podržavaju natječaj su: African Network of Environmental JournalistsCare InternationalChina DialogueGlobal Call for Climate ActionInternational Center for JournalistsGlobal Village of BeijingInnovative Green Development Program,InterNewsPacific Islands News AssociationRNTCRTCC/Climate HomeSecretariat of the Pacific Regional Environment ProgrammeUniversity of the South Pacific.

UNDP izražava zahvalnost globalnoj mreži zemalja osjetljivih na klimatske promjene okupljenih u okviru Climate Vulnerable Foruma na čelu s Filipinima.

 

***

 

Za više informacija:

Sarah Bel – Specijalist za komunikacije pri UNDP-u

media4climate@undp.org

+41 22 917 8544

 

Društvene mreže:

Hashtag #Voices2Paris

Twitter @UNDPGeneva, @TheCVF