Financiranje borbe protiv HIV/AIDS-a – iskustva iz Hrvatske

2015.09.23

FOTO: SAŠA ĆETKOVIĆ


Izvješće „Towards Domestic Financing of National HIV responses“ donosi iskustva Hrvatske iz provedbe projekta Globalnog Fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije (GF) i prijelazu na domaće izvore financiranja nacionalnog odgovora na HIV nakon financiranja GF projekta u period od 2003. do 2006. 

GF projekt se ne fokusira samo na financiranje već i na mobilizaciju raznih interesnih skupina uključujući političare, nevladine organizacije, sustave zdravstvene zaštite i druge stručnjake. Hrvatska je uspjela zadržati nisku razinu HIV epidemije u posljednja tri desetljeća, međutim ostaju i mnogi izazovi. 

Nažalost, niske razine epidemije često znače nizak prioritet u društvu i u zdravstvenom sustavu što stvara stalni izazov u financiranju prevencije koja nije u okviru programa osnovnog zdravstvenog osiguranja. Sredstva bi trebala biti dodijeljena tamo gdje se doista može spriječiti infekcija HIV-om i gdje postoji najveći utjecaj na epidemiju. 

Nakon pristupanja Republike Hrvatske u punopravno članstvo EU, lekcije naučene iz tranzicijskih procesa prema domaćem financiranju nacionalnog odgovora na HIV/AIDS će biti od velike vrijednosti i za druge zemlje jugoistočne Europe. 

Ovo izvješće je pripremljeno na inicijativu regionalnog sjedišta UNDP-a u Istanbulu u suradnji s UNDP-om Hrvatska i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Značajni iznosi su osigurani i od strane Ministarstva zdravlja, mnogih nevladinih organizacija, akademskih institucija te mnogih drugih dionika.