Zdrava hrana sa Seljačke tržnice ima sve više poklonika

2015.09.30

FOTO: UNDP ZADAR

ZADAR, 30. rujna 2015. – Seljačka tržnica, zajednički projekt Zadarske županije i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, proslavila je u subotu 26. rujna svoj drugi rođendan.  Proslava je dio Tjedna malih obiteljskih gospodarstava Zadarske županije.

To je bila prilika da se još jednom istakne kvaliteta i izvornost poljoprivrednih proizvoda 50-ak obiteljskih poljoprivrednih proizvođača koji godišnje na tržnici okupe više od 40.000 kupaca. Danas kupac na Seljačkoj tržnici može u svoju košaricu staviti raznovrsne proizvode, od svježeg sezonskog voća i povrća, mliječnih i pčelinjih proizvoda, ribljih prerađevina i suhomesnatih proizvoda, do maslinovog ulja i domaćih jaja.

„Jedan od dokaza uspješnosti projekta je svakako i otvaranje sličnih tržnica, po našem modelu, u drugim dijelovima Hrvatske“, izjavio je Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije.

Kvalitetni, svježi i sezonski proizvodi glavni su aduti koji kupce privlače na tržnicu. S druge strane, zadovoljni prodavači naglašavaju kako im se upravo zbog sudjelovanja na Seljačkoj tržnici povećala i prodaja na kućnom pragu.

„Ovo je izrazito uspješan projekt koji je u dvije godine mnogim OPG-ima s područja zadarske županije osigurao izravnu prodaju vlastitih proizvoda. Osobito veseli njegova održivost i namjera poljoprivrednika da se udruže u udrugu što će im omogućiti da sami nastave na temeljima koje su naše organizacije izgradile“, naglasila je Ivana Laginja, voditeljica područnog ureda UNDP-a u Zadru. 

„Zadovoljstvo nam je istaknuti da je Seljačka tržnica jedan od prvih projekata AGRRA-e te da nam je uspješnost iste postavilo temelje u daljnjem radu i pristupu poljoprivrednoj tematici.“, rekao je Vlado Kovačević, ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) koja od siječnja 2014. upravlja Seljačkom tržnicom. 

Tako su prošlu subotu, kupci na Seljačkoj tržnici mogli degustirati domaće proizvode, a mnogi su kući otišli s bogatim poklon košarama s proizvodima sa Seljačke tržnica. Oni najsretniji kući su ponijeli i UNDP-jevu publikaciju Tradicijske sorte i pasmine Dalmacije, koja na 600 stranica predstavlja bogatstvo poljoprivredne bioraznolikosti Dalmacije, njenih tradicionalnih biljnih vrsta, sorti i pasmina.

Kako brendirati poljoprivredne proizvode?

Tjedan OPG-ova Zadarske županije završio je u srijedu, 30. rujna, predstavljanjem Smjernica za brendiranje poljoprivrednih proizvoda Zadarske županije i znaka kvalitete kojim će se razlikovati visokokvalitetni poljoprivredni proizvodi ovog kraja, povećati njihova vidljivost i prodaja. Ovo je odgovor na sve veću potrebu da se usvoji sustav standarda kvalitete za uspostavljanje široko prepoznatljivog brenda poljoprivrednih proizvoda u ruralnim područjima Zadarske županije.

Smjernice su pripremljene u okviru projekta „Održivi razvoj ruralnih područja Zadarske županije“, kojeg je UNDP u partnerstvu sa Zadarskom županijom provodio od siječnja do jeseni 2015. godine.