Zelena javna nabava donosi uštede i štiti okoliš

2015.10.01


Okrugli stol Zelena javna nabava u Hrvatskoj (6. listopada 2015., od 11 do 14 sati)
Trening za naručitelje (7. listopada 2015., od 9 do 16 sati)
Ivana Filipovića 4, Rijeka (Ekonomski fakultet, dvorana ANEX)

 

ZAGREB, 1. listopada 2015. - Okrugli stol pod nazivom Zelena javna nabava u Hrvatskoj, održat će se u Rijeci, 6. listopada 2015., od 11 do 14 sati, u prostorijama Ekonomskog fakulteta (dvorana ANEKS), na adresi Ivana Filipovića 4.

Na okruglom stolu će se raspravljati o problemima koji stoje na putu uvođenja održive i zelene javne nabave, a kako bi se olakšali postupci s primjenom energetskih i okolišnih kriterija u dokumentaciji za nadmetanje te time potaknule promjene na tržištu i povećala konkurenost domaćih tvrtki. Cilj je smanjenje ugljičnog otiska proizvoda i usluga u postupcima javne nabave koji sudjeluju s više od 20 posto GDP-a u državama članicama EU. Naručitelji koji provode okolišno prihvatljivu i energetski učinkovitu javnu nabavu često nailaze na prepreke za ostvarivanje navedenog cilja radi zakonskih ili provedbenih teškoća, a na okruglom stolu će se nastojati uočiti te prepreke i razgovarati o njihovom rješavanju.

Nakon okruglog stola slijedi posjet Tehničkom fakultetu u Rijeci i njihovoj fotonaponskoj elektrani organiziranom autobusom KD Autotrolej koji je pogonjen na prirodni plin.

Drugog dana, 7. listopada 2015., od 9 do 16 sati održat će se radionica Trening za naručitelje, također na adresi Ivana Filipovića 4, u prostorijama Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (dvorana ANEKS).

Događanje organiziraju Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj u suradnji s Udrugom specijalista i trenera u javnoj nabavi, Državnom školom za javnu nabavu, Studentskim centrom Sveučilišta u Rijeci i Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci.

Detaljan raspored programa i više informacija može se pronaći OVDJE.