Važan doprinos jugoistočne Europe svjetskom miru i sigurnosti

2015.10.13

FOTO: SEESAC

SEESAC predstavio svoju regionalnu platformu za razmještaj visoko obučenih stručnjaka

Regionalna platforma za reformu sigurnosnog sektora (RSSRP) predstavljena je dužnosnicima Europske unije i stručnoj javnosti 21. rujna 2015. u Bruxellesu. Događaj koji je organizirala Opća uprava za međunarodnu suradnju i razvoj (DG DEVCO), bio je povod za javno lansiranje platforme i podizanje svijesti o njenim prednostima među ključnim EU partnerima.

Događaj je otvorila dr. Elena-Denisa Ionete iz Opće uprave za međunarodnu suradnju i razvoj pri Europskoj komisiji, ističući kako za postizanje napretka u ostvarenju mira nije dovoljna dvogodišnja ili trogodišnja predanost već desetljeće dugoročnih partnerstava. Dugogodišnja suradnja između SEESAC-a i EU primjer je takve suradnje. Naglasila je kako „trebamo iskoristiti ono što imamo i što dokazano radi“, kao što je slučaj s radom SEESAC-a u regiji, prepoznajući partnerstvo sa RSSRP-om kao učinkovito i racionalno.

Zbog prijašnje suradnje sa SEESAC-om, Hrvatska dobro razumije prednosti ovakve platforme. Koraljka Deur, druga tajnica za razvojnu suradnju u Stalnom predstavništvu Hrvatske pri EU, naglasila je važnost osobne sigurnosti u postizanju razvoja, stavljajući regionalnu platformu za reformu sigurnosnog sektora u središte napora za izgradnje miru i ostvarenje razvoja. Kako bi bile uspješne i značajne, mjere za reformu sigurnog sektora zahtijevaju lokalno vlasništvo i potpunu ravnopravnost spolova, izjavila je Devur dodajući da Hrvatska u potpunosti podupire RSSRP i potiče partnere u EU da koriste njegove odredbe.

Mehanizam su zajednički predstavili dr. Ivan Zverzhanovski, koordinator SEESAC-a i Danijela Žunec Brandt, regionalna savjetnica SEESAC-a. „Pokrenuta u rujnu 2015, platforma uključuje popis od preko 50 stručnjaka koji rade na različitim aspektima reforme sigurnosnog sektora (SSR) s naglaskom na kontrolu naoružanja malim i lakim oružjem kao i na rodno osviještenu politiku u SSR“, izjavio dr. Zverzhanovski tijekom prezentacije dodajući da stručnjaci dolaze iz vojne, policijske, granične i carinske službe; obrane, ministarstava vanjskih i unutarnjih poslova, kao i drugih tijela državne uprave.

Više od 30 sudionika iz EU institucija, vlada, organizacija civilnog društva i privatnog sektora prisustvovala je događaju "UNDP SEESAC- Regionalna platforma za reformu sigurnosnog sektora, poboljšan doprinos jugoistočne Europe svjetskom miru i sigurnosti“.*RSSRP je razviO UNDP SEESAC u suradnji s vladama u jugoistočnoj Europi s ciljem poticanja suradnje kroz pružanje brze, učinkovite i kratkoročne ciljane tehničke podrške. Platforma spaja praktičnu izradu i provedbu projekata SEESAC-a s regionalnim popisom stručnjaka, odobrenim od strane zemalja sudionica, a koji su izabrani na temelju svojih prijašnijh i trenutnih iskustava u kreiranju i implementaciji nacionalne politike kao i zbog sudjelovanja u regionalnim projektima i inicijtivama SEESAC-a. Stručnjaci uključuju policijske inspektore, visoke vojne časnike i stručnjake za borbu protiv terorizma, stručnjake za održavanje i rukovođenje oružjem, službenike za kontrolu prijenosa oružja, odvjetnike i istraživače.