Besplatne informatičke radionice za Rome u Kutini

2015.10.27

FOTO: UNDP HRVATSKA

Zajednica tehničke kulture Kutina, zajedno s Informatičkim klubom BIT započela je s provođenjem informatičkih radionica za Rome svih dobnih skupina u Kutini. Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UDNP) u Hrvatskoj pružio je pomoć oko nabave informatičke opreme, a opremu su donirale tvrtke EPCSO Croatia i INA.

Romi su na ovaj način dobili priliku stjecati informatička znanja i vještine neophodne za svakodnevni život, a za koje su mnogi ostali uskraćeni uslijed ranog prekida školovanja. Mladim Romima će ona pomoći prilikom nastavka školovanja ili traženja posla. Slobodan pristup internetu, kojeg u romskom naselju većina nema, također je značajan doprinos Informatičkog kluba BIT, a informatičke radionice ne bi bile moguće bez truda volontera Ivana Mikulića-Pipina i Zorana Vidakovića.

Radi dodatnog jačanja kapaciteta romskih udruga, sljedeći korak je uspostavljanje stranice koja će na najbolji način moći predstaviti rad romskih udruga u Kutini.

Rad UNDP-a na području Kutine vezan je za projekt „Zajedno za bolje – društvena uključenost Roma u Hrvatskoj“ koji se provodi zahvaljujući financijskoj podršci fondova zemalja Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške i uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Cilj projekta je jačanje kapaciteta tijela regionalne i lokalne samouprave za uključivanje Roma na lokalnoj razini u šest županija s najvećim brojem Roma.