Crowdfunding Academy osvaja svijet!

2015.10.29


Kako razvojni izazovi postaju sve složeniji i pritom utječu na zemlje diljem svijeta, razvojne organizacije trebaju biti u mogućnosti odgovoriti na njih brzo i učinkovito. U tim uvjetima, razmišljanje izvan okvira trebalo bi postati pravilo, a ne iznimka. Dakle, koji su novi načini za rješavanje problema? I jednako važno, kako financirati inovacije i razvoj?

Imajući sve navedeno u vidu, Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, UNDP Innovation Facility, Istanbul Regional Hub i 12 zemalja širom svijeta će istražiti mogućnosti inovativnih financijskih modela kao što su crowdfunding, bitcoin, kriptovalute, mobilno plaćanje ... da spomenemo samo neke. Projekt je omogućila velikodušna donacija Vlade Danske.

Povezivanje svijeta

UNDP timovi iz Kolumbije, Bangladeša, Indonezije, Madagaskara, Zimbabvea, Libanona, Egipta, Jemena, BJR Makedonije, Tadžikistana, Kirgistana i Nepala dio su globalnog projekta pod nazivom Inovacija u financiranja razvoja: Crowdfunding Academy koja će se održati u Istanbulu, od 7. do 11. prosinca 2015.

Njihovi projekti su različiti: od IT obrazovanja za ljude koji žive u sirotinjskim četvrtima, pristupa vodoopskrbi, solarnih energetskih rješenja za škole do adaptacije staračkeg doma.

Osim edukacije o najnovijim trendovima u razvoju financiranja, timovi će također naučiti kako pretvoriti svoje projekte u (uspješne!) crowdfunding kampanje.

Zašto globalna Crowdfunding Academy?

Možda se pitate zašto sve to radimo, i naposljetku, zašto je crowdfunding važan za UNDP?

Mi ne govorimo o inovacijama, nego ih pokušavamo primijeniti u praksi. Ideja za globalnu Crowdfunding Academy nastala je nakon uspjeha nacionalne akademije organizirane u proljeće 2015. u Hrvatskoj, a koja se već pokazala uspješnom. Od 14 timova koliko ih je završilo naš obrazovni program, prva kampanja Olakšajmo im teret postigla je velik uspjeh, a trenutačno su u tijeku dvije kampanje: Okus doma i STEMI koje idu u istom smjeru.

Okus doma ima za cilj pomoći izbjeglicama u stvaranju prilika za zaposlenje i integraciji u društvo otvaranjem cateringa i restorana u Hrvatskoj. STEMI je robot koji svatko može sam napraviti kod kuće, a želja je da djecu uči znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

Ove kampanje su ujedno primjeri kako nove tehnologije, platforme i rješenja mogu biti moćni agenti promjena u lokalnim zajednicama kojima često nedostaju potrebna sredstva za njihovo ostvarenje.

Takozvani 'krajnji korisnici' crowdfundinga su u središtu procesa, jednako su uključeni u traženje rješenja, kao i inicijatori projekata.

Dakle, u sljedećih nekoliko mjeseci, UNDP i partneri će koristiti crowdfunding kao priliku za testiranje novih načina za poboljšanje javnih usluga, kvalitete života, pristup obrazovanju i zaštitu okoliša.

Nadamo se kako će lokalne organizacije, zajednice, škole i pojedinci pokazati kako sinergija može utjecati na živote ljudi diljem svijeta!

 

***

 

Za više informacija o financiranju inovacija pratite web stranicu UNDP Hrvatska, @UNDPhr i koristite oznake #Cfacademy i #inno4dev.