Svaka treća žena bit će žrtva nasilja

2015.11.25

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studeni 


Od 1999. godine, odlukom Ujedinjenih naroda, 25. studeni obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. To je ujedno podsjetnik kako se žene i djevojke diljem svijeta svaki dan suočavaju s nasiljem u njegovim mnogim oblicima. Današnji dan se obilježava kao dan sjećanja na ubojstvo sestara Mirabal za vrijeme diktature u Dominikanskoj Republici 1960. godine.

Žene su zlostavljane u svojim domovima, uznemiravane na ulicama, radnom mjestu ili internetu. Globalno, jedna od tri žene će doživjeti fizičko ili seksualno nasilje u nekom trenutku svog života. Šokantna je činjenica kako su počinitelji takvih zločina najčešće partneri žrtve. Položaj žena u svijetu dodatno je pogoršan ratnim sukobima i izbjegličkom krizom gdje su žene uz djecu najranjivija skupina koja tražeći sigurnost često naiđe na novi val nasilja i poniženja.

Podaci za Hrvatsku nažalost ne odskaču od ove statistike. Svaka treća žena u Hrvatskoj doživjela je neki oblik nasilja od strane partnera ili muškog člana obitelji. U posljednjih deset godina ubijeno je više od 300 žena.

Uz različite vrste nasilja, žene su često i u ekonomski nepovoljnom položaju. Najnoviji podaci Svjetskog ekonomskog foruma pokazuju kako će žene ekonomski biti ravnopravne s mušakrcima tek za 118 godina ili daleke 2133. godine. Prema istom istraživanju, Hrvatska je po rodnoj jednakosti na 59. mjestu od 145 zemalja. Poražavajući je podatak kako je upravo Hrvatska uz Šri Lanku zemlja gdje je od 2005. godine najviše porastao jaz među spolovima.

Uz ove probleme, Hrvatska se, kao i neke druge zemlje u okruženju još uvijek suočava i s ostavštinom nasilja prema ženama u ratu. Ove je godine, 29. svibnja Sabor usvojio Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu kojim se nastoji barem djelomično osigurati obeštećenje osobama koje su preživjele takve oblike nasilja.

Većina žrtava su bile žene, a do sad je oko osamdeset osoba podnijelo zahtjev Ministarstvu branitelja za ostvarivanje prava. Kao jedan od prvih koraka u postupku primjene zakona, UNDP i Ministarstvo branitelja će od 9. do 11. prosinca organizirati trodnevnu edukaciju djelatnika i djelatnica u sustavu ostvarivanja prava i pomoći preživjelim žrtvama seksualnog nasilja u ratu.  

Iskorjenjivanje nasilja nad ženama ključno je za postizanje mira i jednakosti, a kako bismo to postigli nužna je promocija rodne jednakosti, rad na osnaživanju žena te osiguravanje zdravstvenih i reproduktivnih prava žena.

Prema riječima Helen Clark, administratorice UNDP-a, zbog toga je iznimno važno što je eliminacija nasilja nad ženama i djevojčicama, kao i svih štetnih praksi uključena u Agendu 2030 i specifične, netom usvojene Ciljeve održivog razvoja.