COP21: Za održivu budućnost bez ugljika

2015.11.30


Od 30. studenog do 11. prosinca, čelnici svijeta će se sastati u Parizu na 21. konferenciji stranaka Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama - COP21 kako postigli dogovor o novom sporazumu o klimatskim promjenama.

Kao univerzalni sporazum koji pokriva sve zemlje, one razvijene i zemlje u razvoju, COP21 klimatski dogovor će poslužiti kao polazište za dugoročno nastojanje da se na globalnoj razini zaustavi rast temperature za 2° C.

UNDP podržava ambiciozne ishode u Parizu koji će pomoći ojačati napore za rješavanje pitanja klimatskih promjena i pozvati sve zemlje da krenu prema održivom razvoju bez ugljika. COP21 ima potencijal za oživljavanje akcije i solidarnosti među svim zainteresiranim stranama - istovremeno pomažući smanjenje emisija ugljika i podržavajući napore za prilagodbu dugoročnim učincima klimatskih promjena.

Kako UNDP podržava dogovor oko klime na COP21 konferenciji?

Ususret COP21 konferenciji, UNDP je pomogao zemljama da razviju i finaliziraju svoje klimatske ciljeve i akcije (poznate kao Namjeravani nacionalno određeni doprinosi).  Oni su ključni elementi procesa COP21 koji bi trebali osigurati da svaka zemlja identificira kontekstualno odgovarajuće ciljeve i akcije. Nakon konferencije u Parizu, UNDP će nastaviti raditi s partnerima kako budu provodili dogovorene akcije.

S radom na problemima klimatskih promjena u više od 140 zemalja, ukupne vrijednosti veće od USD 2.3 milijarde dolara, UNDP ima odličan položaj za potporu partnerskih zemalja u realizaciji dogovorenih ciljeva nakon COP21 konferencije.

COP21: Novi angažman

Tijekom COP21 konferencije, UNDP će najaviti nove aktivnosti u pružanju podrške zemljama u smanjenju emisija stakleničkih plinova i prilagodbi klimatskim promjenama. To će uključivati podršku za još veću upotrebu obnovljiivh izvora energije, veći fokus na šume i izbjegavanje krčenja šuma i veća ulaganja u prilagodbe klimatskim promjenama za zemlje koje se već suočavaju s njihovim posljedicama.

Djelovanje na klimatske promjene ne samo da će zaštititi naš planet, već će i potaknuti gospodarski rast, povećati sposobnost zemalja i zajednica da se nosi s njihovim posljedicama, a potaknut će i inovacije na globalnoj razini.

UNDP je ponosan pobornik globalnog pokreta prema održivoj budućnosti bez ugljika.