#KAPTalks: Utjecaj izbjegličke krize na zemlje Zapadnog Balkana i EU

2015.12.10

FOTO: UNHCR/A.McConnell


Utjecaj izbjegličke krize na Zapadani Balkan i Europsku uniju tema je predavanja Irene Vojáčkove-Sollorano, koordinatorice UN-a i stalne predstavnice UNDP Srbija, koje će se održati na Fakultetu političkih znanosti (Dvorana A), u ponedjeljak 14. prosinca s početkom u 16:30 sati.

Pogled izbliza na izbjegličku krizu pokazuje važnost lokalnih zajednica, posebno onih uz granicu u pružanju direktne pomoći poput hrane, odjeća i lijekova kako bi pomogli najranjivim skupinama izbjeglicama: djeci, starijima, bolesnima. Velik dio te pomoći oslanja se na jedinice lokalne samouprave koje se uslijed ovih zbivanja nalaze pod dodatnim pritiskom. Kako se lokalne pogranične zajednice mogu nositi s izbjegličkom krizom, jesu li njihovi kapaciteti dovoljni i što zemlje na tzv. Balkanskoj izbjegličkoj ruti mogu zajedno učiniti neka su od pitanja o kojima će se razgovarati u ponedjeljak.

Događaj je dio serije predavanja „Kapuscinski o razvoju“, kojeg zajednički organiziraju Program Ujedinjeniha naroda za razvoj (UNDP) i Europska komisija u suradnji s partnerskim sveučilištima diljem Europe, a partner predavanja u Hrvatskoj je Sveučilište u Zagrebu. Predavanja „Kapuscinski o razvoju“dobila su ime po Ryszardu Kapuscinskom, poljskom novinaru i piscu koji je za vrijeme svog života pratio zemlje u razvoju. Od 2009. do sada organizirano je više od 50 predavanja u različitim zemljama.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane!

Predavanje će se moći pratiti i uživo na adresi http://kapuscinskilectures.eu te putem Twittera korištenjem hashtaga #KAPTalks!