Edukacija stručnjaka za pomoć žrtvama seksualnog nasilja u Domovinskom ratu

2015.12.10

FOTO: UNDP HRVATSKA


ZAGREB, 10. prosinca 2015.
- Stručnjaci koji se u svom radu susreću sa žrtvama seksualnog nasilja počinjenog za vrijeme Domovinskog rata jučer su u KBC-u Zagreb započeli trodnevnu edukaciju u organizaciji Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj i Ministarstva branitelja. Cilj je upoznati ih s pravnim okvirom za ostvarivanje prava, posljedicama nasilja te im dati konkretne savjete radi što boljeg pružanja psihosocijalne, zdravstvene i pravne pomoći žrtvama.

Ostvarivanje prava, mogućnost reparacija i priznanje proživljenih trauma proizlaze iz Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu koji je stupio na snagu sredinom ove godine. Procjenjuje se da je žrtava ovih zločina u Hrvatskoj između 1501 do 2437, a dvije trećine njih počinjeno je na samom početku Domovinskog rata. Iako je od tada prošlo više od dva desetljeća, te su žene i muškarci tek sada dobili priliku za adekvatnu pomoć i pravdu.

„Zakon je izraz političke volje te moralne i društvene odgovornosti da se žrtvama seksualnog nasilja u Domovinskom ratu pruži potrebna pomoć kako bi se dostojanstveno i slobodno uključile u društveni život. Posebni zakon koji se odnosi na žrtve seksualnog nasilja jača društvenu svijest o ovom problemu, a s druge je strana jasna osuda kulture nekažnjavanja seksualnog nasilja tijekom ratnih zbivanja“, istaknula je Vesna Nađ, zamjenica ministra branitelja.

Zakon na sveobuhvatan način definira sva prava žrtve zbog čega predstavlja pozitivan primjer u regiji, ali i u svijetu. U njegovoj izradi važno polazište bio je rad UNDP-na procjeni broja žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, zakonodavnoj analizi sa smjernicama za pripremu zakona te provođenje projekta psihosocijalne pomoći žrtvama i njihovim obiteljima. Pri tome je ostvarena suradnja s brojnim udrugama te partnerstva na regionalnoj i međunarodnoj razini.

„Proces izrade Zakona je bio dugotrajan, sustavan i uključujući proces koji je Ministarstvo branitelja predano vodilo. Njegovim stupanjem na snagu započeo je i najbitniji dio posla u kojem je ključna svaka karika u provedbenom lancu: od Povjerenstva koje procjenjuje osnove za stjecanja prava, krojenja paketa financijskih prava i usluga, odnosa prema osobama koje kroz postupak prolaze, sustavnog bilježenja onoga što funkcionira i što treba unaprijediti, educiranja stručnjakinja i stručnjaka, a i šire javnosti. Način provedbe Zakona i prve informacije o učincima doprinose i simboličkim oblicima obeštećenja za koje žrtve kažu da su ponekad i važnije od drugih aspekata“, istaknula je Jasmina Papa iz UNDP-a Hrvatska.

Iznimno je važno što Zakon u fokusu ima žrtvu, a ne počinitelja, i omogućuje jednokopravnu zaštitu bez obzira na spol, dob ili etničku pripadnost žrtve. Zakon osigurava jednokratnu novčanu naknadu i trajnu mjesečnu naknadu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć, medicinsku rehabilitaciju, liječnički sistematski pregled, zdravstveno osiguranje, pravnu pomoć i dr. Ova prava se mogu ostvariti podnošenjem zahtjeva Ministarstvu branitelja i to bez vremenskog ograničenja, pri čemu posebnu zadaću ima Povjerenstvo za žrtve seksualnog nasilja koje je nedavno započelo s radom i do sada je zaprimilo stotinjak zahtjeva.

Osuda društva i stigmatizacija razlog je zašto mnoge žrtve nikada ne pregovore o svojim traumama čak i u mirnodopsko vrijeme. Silovanja i seksualno nasilje osjetljive su teme koje traže senzibiliziranje i kontinuiranu edukaciju svih uključenih stručnjaka, ali i javnosti. Samo društvo koje je upoznato sa strašnim posljedicama i traumama ovih zločina za žrtvu, njenu obitelj, ali i cjelokupnu zajednicu može biti jamstvo zaštite žrtava i neponavljanja seksualnog, ali i drugih oblika nasilja, zaključeno je prvog dana edukacije.