Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

2016.02.12

OneBillionRising Croatia 2016

 

Danas u 17:30h u emisiji „Hrvatska uživo“ pogledajte najavu događaja, a u nedjelju 14. veljače pridružite nam se na Cvjetnom trgu u Zagrebu na alternativnoj proslavi Valentinova!

Budite jedan i jedna od Milijarde koja ustaje protiv nasilja nad najugroženijim skupinama žena i djevojčica – Romkinjama, ženama s invaliditetom, nezaposlenim ženama, izbjeglicama.

Kampanjom „Milijarda ustaje – Hrvatska“ dio smo globalne „One Billion Rising“ kampanje i želimo upozoriti na kontinuirano kršenje ženskih prava - radnih, reproduktivnih, etničkih, manjinskih, seksualnih.
Pridružite nam se u nedjelju na Cvjetnom trgu, 14.02. u 11 sati!

 

Jeste li znali?

Prosječna dob stupanja Romkinja u brak je između 15. i 18. godine, dok druge mlade žene uče, traže posao i zabavljaju se, mi brinemo o proširenoj obitelji, a ponekad u toj dobi i rađamo.

 

50 % Romkinja u dobi 25 – 64 godine i 23 % Romkinja mlađih od 24 godine nema nikakve kvalifikacije jer nisu imale prilike pohađati školu ili su u njoj bile diskriminirane.

 

Više od 80% Romkinja u dobi od 15- 24 godine je nezaposleno.

Ako nađu posao, jaz u plaći plaći Romkinje, ne-Roma i ne-Romkinje je ogroman. Plaća Romkinje iznosi oko 45%plaće Roma i 54% plaće ne-Romkinje.