UNDP u 50-oj

2016.02.24

UNDP50 in Croatia

UNDP-ov rad u Europi i Centralnoj Aziji pokriva 18 država i teritorija od Hrvatske do Kirgistana koje spadaju u skupinu zemalja sa srednjim dohotkom (Middle income countries-MIC's). Iako se zemlje u ovoj regiji mogu usporediti sa zemljama srednjeg dohotka u svijetu, mnoge od njih suočavaju se s važnim preprekama razvoju. Diljem Europe i Srednje Azije nacionalne ekonomije rastu sporo te su ranjive na oscilacije cijena dobara, rastuće tržište rada i druge oblike socijalne isključenosti. Nadalje, migracije, prirodne katastrofe, uništavanje okoliša i sukobi prijete uništenju teško postignutog razvojnog dobitka.  Ipak postoje razlozi za optimizam. Više je žena i muškaraca uključeno u donošenje odluka nego ikad. Mlada populacija regije drži ključ prema stvaranju moderne i dinamične ekonomije. Obilje obnovljivih prirodnih resursa također može pomoći u promociji modela održivog rasta.

UNDP u suradnji sa svojim partnerima radi kako bi pomogao Europi i Srednjoj Aziji dostići Ciljeve održivog razvoja (Sustainable development goals-SDGs) zahvaljujući kojima sada brojne zemlje imaju aktivnu ulogu u globalnom razvoju s važnim poukama koje mogu dijeliti iz svog vlastitog iskustva.

„Ciljeve održivog razvoja možemo postići samo širokom koalicijom lidera svjetskih vlada, civilnog društva, multilateralnih organizacija i privatnog sektora.“ rekla je Helen Clark, administratorica UNDP-a uoči ministarskog sastanka koji će se održati danas u sjedištu UN-a u New Yorku na kojem će se sastati 80-ak ministara iz cijelog svijeta kako bi obilježili pedesetu godišnjicu rada UNDP-a debatom o budućnosti globalnog razvoja.

Tema diskusije je kako ambiciozne razvojne ciljeve pretočiti u konkretne aktivnosti i rezultate – od financiranja razvoja, iskorjenjivanja siromaštva, smanjenja nejednakosti do ublažavanja klimatskih promjena i izgradnje mira. Ministi će podijeliti viziju ciljeva održivog razvoja, viziju o budućnosti kakvu želimo – pravedan i uključiv napredak za sve.

Za više informacija o ministarskom sastanku na poveznici ovdje.