Okrugli stol i radionica: Zelena energija u vlasništvu građana, energetskih zadruga i lokalne zajednice

2016.04.19

 

U suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom, Regionalnom razvojnom agencijom DUNEA, OŠ Ostrog, Energetskom zadrugom Kaštela i Platformom za dobru ekonomiju, UNDP Hrvatska 22. i 23. travnja u Kaštel Lukšiću organizira okrugli stol i radionicu “Zelena energija u vlasništvu građana, energetskih zadruga i lokalne zajednice” u sklopu EU projekta WISE Power. Događaj će okupiti predstavnike vlasti, energetskih zadruga, etične banke u osnivanju i organizacija koje se bave zelenim i održivim temama s ciljem predstavljanja mogućnosti rješenja za aktivno uključivanje građana i zadruga u energetsku tranziciju.

Zakonom o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji koji je u Hrvatskoj stupio na snagu 1. siječnja ove godine građanima je omogućeno postavljanje solarnih sustava za vlastitu potrošnju uz predaju viškova u mrežu po maloprodajnoj cijeni. Ova mogućnost bitan je doprinos tranziciji s fosilnih na obnovljive izvore energije. Posebice uzme li se obzir da je u Hrvatskoj instalirano tek tisuću solarnih krovova. Za usporedbu, u Njemačkoj ih je preko 2 milijuna, pri čemu je čak polovica tamošnjih obnovljivih izvora energije u vlasništvu građana, farmera i zadruga. Novonastala mogućnost u Hrvatskoj istovremeno zahtijeva pronalaženje adekvatnih modela uključivanja građana i energetskih zadruga u proces tranzicije.

U fokusu okruglog stola i radionice bit će modeli uključivanja građana u suvlasništvo prilikom gradnje postrojenja za obnovljive izvore energije na državnom zemljištu, s obzirom da Zakon kao jedan od kriterija za gradnju nalaže sudjelovanje fizičkih osoba u vlasničkoj strukturi projekta. Uz to, rapravljat će se o tehničkim mogućnostima neto mjerenja pruženog i preuzetog viška energije iz vlastitih elektrana na obnovljive izvore energije.

“Danas fotonaponski moduli koštaju niti petinu iznosa koliko su koštali prije samo 7-8 godina. Pad cijene solarne energije je nevjerojatan i zato trebamo iskoristiti ogroman potencijal za proizvodnju solarne energije kojeg imamo u Hrvatskoj”, objasnio je Mislav Kirac iz UNDP Hrvatska. Pronalazak modela preusmjeravanja građana iz pasivnih promatrača u aktivne sudionike energetske tranzicije zadatak je svih zagovornika obnovljive izvore energije u Hrvatskoj. Okrugli stol i radionica namijenjeni su upravo njihovom povezivanju i stvaranju dijaloga u pronalaženju najprimjerenijih rješenja.