Živite na području Koprivničko-križevačke županije i želite smanjiti račune za električnu energiju i vodu?

2016.04.29

 

U zadnja dva mjeseca energetski savjetnici educirani u sklopu projekta kojeg provodi UNDP Hrvatska, Koprivničko-križevačka županija, Grad Križevci, Pučko otvoreno učilište i Zavod za zapošljavanje na području grada Križevci, obišli su već 200 kućanstava. U prvom krugu savjetovanja koji se do sada provodio, energetski savjetnici prikupljali su informacije o potrošnji energije i vode, sustavima grijanja, kućanskim uređajima i navikama ukućana vezanih uz potrošnju energije i vode.

„Već sada vidimo veliki potencijal za uštede na računima u kućanstvima. Naši prvi izračuni pokazuju da se u nekim kućanstvima može uštedjeti i do 500 kuna godišnje samo na električnoj energiji!“ izjavio je Miroslav Igrić, jedan od 13 energetskih savjetnika zaposlenih u Gradu Križevci kroz Program javnih radova koje provodi Zavod za zapošljavanje.

U drugom krugu posjeta, koje će energetski savjetnici provoditi od svibnja, u kućanstvima će se instalirati besplatni paketi štedne opreme. Paketi štedne opreme uključuju: LED žarulje, gumene brtve za prozore i vrata, štedne perlatore, štedne tuš slušalice i razvodne kabele, ovisno o potrebi kućanstva. Uz to, energetski savjetnici podijelit će s kućanstvima savjete kako najlakše, uz promjenu ponašanja, smanjiti račune i učiniti svoj dom ugodnijim i zdravijim za život.

U sklopu projekta planira se ukupno posjetiti 500 kućanstava. „Ovom inicijativom potpomažemo razvoju zelenih poslova na području grada i ujedno pomažemo svojim sugrađanima u smanjenju njihovih troškova za energiju. Pozivam i druge gradove da slijede naš primjer!“ istaknula je Ljiljana Stojsavljević-Križan, voditeljica Ureda za gospodarenje energijom u Gradu Križevci.

Sva zainteresirana kućanstva za besplatno energetsko savjetovanja sa područja Koprivničko-križevačke županije još uvijek se mogu prijaviti na broj telefona 048/628-942 ili putem obrasca na web stranici www.energetski-savjetnici.net. Projekt „Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva“ se provodi u sklopu natječaja za sufinanciranje razvojnih, obrazovnih i istraživačkih aktivnosti koje provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.