„Napokon!“ – zadovoljan uzdah na ulazu u Park prirode Biokovo

2016.05.24

Ivo Pervan za UNDP, PP Biokovo

 

Nakon tri i pol desetljeća, na ulaznu je rampu Parka prirode Biokovo dovedena električna energija. Zasvijetlila je i ekološka rasvjeta.  Zadovoljstvo takvom promjenom i prisjećanje na situaciju bez struje, sažima jedna riječ: “Napokon!”.  Uz nju je pripadajući i zadovoljni uzdah olakšanja za djelatnike Parka prirode.

A evo i zašto. Godišnje na ulaznu recepciju dođe više od 40 tisuća ljudi. Mjesto je to na kojemu se i nabavlja ulaznica, a ovaj je ulaz za posjetitelje  najatraktivniji, jer je to biokovska cesta do najvišeg vrha planine Sv. Jure. Park prirode Biokovo službeno je otvoren od 1. travnja do 1. studenog. U tom dijelu godine najviše je posjetitelja. Bez električne energije na ulaznoj rampi i recepciji to je za djelatnike značilo svakodnevnu istodobnu prodaju ulaznica, evidentiranje prodanih ulaznica, vođenje statistike o prodaji i informiranje posjetitelja. A to, pak, posljedično znači neprecizno vođenu statistiku, stvaranje gužve u mjesecima velike posjećenosti, iscrpljivanje posjetitelja i mogući osjećaj nezadovoljstva – bilo zbog dugog čekanja ili nedovoljno detaljne informacije vezane uz posjet Parku.  To je, najkraće rečeno, situacija “bez struje”.

Teške metalne rampe koja se ručno podizala više nema. Zamijenila ju je električna rampa, povezana s elektronskom naplatom ulaza. Djelatnici na recepciji uspješno su savladali novi sustav i tehniku naplate, potvrđuje stručna voditeljica Ksenija Protrka. Dodaje kako je statističko praćenje broja posjetitelja uvelike olakšano. “Dolaskom struje konačno nam je omogućen i video nadzor, što nam je vrlo važno zbog kontrole ulaza u Park. Svako poboljšanje motivira za podizanjem razine usluge korak dalje” – kaže Ksenija Protrka.

Podsjetimo, UNDP-GEF projekt PARCS orijentiran je i prema uspostavi elektronskog sustava naplate ulaznica zbog poboljšanja financijske održivosti sustava zaštićenih područja.  Stoga su kroz projekt PARCS sufinancirani radovi i oprema za dovođenje električne energije na ulaznu rampu i recepciju na lokaciji Podgora. Radovi su započeli u studenom 2015. godine,  a dovršeni su u travnju 2016.  Investicija vrijedna 45 tisuća američkih dolara (odnosno 306.990,00 kuna) mjerljivo  je unaprijedila razinu usluge u Parku prirode Biokovo. Ova uspješna realizacija manje aktivnosti poput elektrifikacije ulaza u Park i nove rampe vodi nas korak dalje prema elektronskoj naplati ulaznica i financijski održivom poslovanju zaštićenog područja.