Svjež zrak, bukov hlad, eko-kamp i stijene stare preko 400 milijuna godina

2016.08.11

PP Papuk eko-kamp

 

U slavonskom naselju Velika jedna se kuća isticala autentičnim izgledom graditeljskog potpisa s konca 19. stoljeća. „Obnova autentičnog zdanja podigla je kvalitetu radnog procesa u svakom pogledu; od zadovoljstva djelatnika, posjetitelja Parka i lokalnog stanovništva koje će, ponosno, svojim gostima pokazati upravo ovu kuću kao graditeljski ukras Velike“ – kaže stručni suradnik u Parku prirode Papuku, Goran Radonić.

Jedno od najstarijih zdanja u naselju, 2002. godine postalo je vlasništvo Parka prirode Papuk. Za vrijedno zdanje značilo je to spas od daljnjeg propadanja, za mnoge mještane oduševljenje da će prepoznatljiva kuća vratiti nekadašnji izgled, a za upravu Parka mogućnost da se u narednim godinama upravo tu smjesti upravna zgrada i djelatnici, što se i dogodilo 2006.godine. Kroz PARCS projekt riješen je veliki problem u sustavu grijanja i hlađenja objekta kao i nedostatna izoliranost svih prostorija tako da je izrađen i projekt sanacije ovojnice na objektu kao i izmjena sustava grijanja i hlađenja kako bi se došlo do standarda zgrade koja je danas gotovo nulte potrošnje energije, potpuno primjerena okruženju – zaštićenom području.

Papuk je slavonski planinski raj koji dariva posjetitelje svježim zrakom i bukvinim hladom u ljeti vrućim slavonskim nizinama. Tradicionalno je turističko odredište brojnih posjetitelja koji žive u blizini zaštićenog područja, ali i sve većeg broja onih koji će zbog sve raznolikije ponude Parka krenuti u ovaj izazovan i skroviti kraj. Papuk je prvi i jedini geopark u Hrvatskoj. Sadrži formacije stijena izuzetnog geološkog interesa. Stijene su stare i preko 400 milijuna godina i među najstarijima su u Hrvatskoj. 

Veliki broj prirodnih fenomena i kulturno – povijesnog nasljeđa označili su Park atraktivnim odredištem koje nudi sve više atrakcija za rekreaciju. Veliki razvojni korak u tom smislu bit će uređeno kamp odmorište u Parku prirode. Javna ustanova već godinama provodi i razvija programe škola u prirodi. U doslovnom, najboljem smislu riječi jer to znači višednevni boravak i učenje u autentičnom ambijentu.

Ta inicijativa, kojom se osnažuju institucionalni obrazovni programi, postala je i jezgrom projekta izgradnje „Ekokampa Duboka“. Vrijedna komponenta koja će značajno i trajno podići atraktivnost područja u cijelosti se financira iz PARCS projekta darovnicom Globalnog fonda za okoliš. Park će osigurati i nabavu kompletne opreme za boravak u prirodi kao što su šatori, vreće za spavanje i drugu kampersku opremu. Uređuje se i prostor za prihvat 11 kamp kućica i 60 parcela za postavljanje šatora. Tu su i svi zakonski potrebni uvjeti za registraciju kamp odmorišta, poput sanitarnog čvora, tuševa i kuhinje.

U izgradnji, posebna pažnja usmjerena je na ekološki pristup korištenju energije i sprečavanju zagađenja prirodnog okoliša kroz solarne panele za pripremu tople vode, biološki pročistač otpadne vode i izgradnju reciklažnog dvorišta za odvojeno prikupljanje otpada za potrebe kampa. Umjesto asfalta, podloga u kampu izgrađena je od novih ekoloških materijala kojima je vezivno sredstvo bazirano na prirodnim smolama. Gosti koji će  u takvom ambijentu, suvremenom i okolišu prijateljskom, steći svoja prva kamperska iskustva i uživati u Parku prirode očekuju se već ove godine. Budite i Vi među njima!