U zemlji medvjeda, vuka i risa – Nacionalni park Risnjak

2016.10.18

NP Risnjak, ribička staza uz rijeku Kupu

 

Kasni rujan, jedan od posljednjih lijepih tjedana babljeg ljeta ove godine, autocesta Rijeka-Zagreb, maglica, tuneli, sunce. Još nekoliko zavoja i pred nama je Risnjak, kameni ogoljeni masiv koji se izdiže iz zelenila Gorskog kotara, nacionalni park kojega godišnje posjeti oko 17 tisuća posjetitelja.

Iako je priroda na ovom području uvelike bez ljudskih tragova i velikim dijelom risnjačkih šuma čovjek nije gospodario, za posjetitelje je ovaj nacionalni park dostupno područje.

Kao što su duž autoceste sagrađeni zeleni mostovi za medvjede, vukove i druge divlje životinje, tako smo projektom PARCS pomogli da se u zelenom srcu Gorskog Kotara - Nacionalnom parku Risnjak napravi mreža panoramskih puteva za posjetitelje pri čemu je glavni kriterij bio da se uklapaju u okoliš. Uređene su šetnice i vidikovci, pješački mostovi, postavljani rukohvati i ograde na strmim dijelovima staze, mjesto za piknik, postavljene „klupe s pogledom“ koji odmara oči i dušu. Panoramski putevi idu od ulaza u park na granici sa Slovenijom od sela Hrvatskog, duž rijeke Kupe kao ribička staza, povezuju info-centre za posjetitelje u Razlogama i u Donjim Kuparima.

Ono što je posebno jest da je, u suradnji s umjetnicima i studentima Akademije primjenjenih umjetnosti u Rijeci te timom pejzažnih arhitektica staza uređena tako da pruža i umjetnički te osjetilni doživljaj te da pokuša ispričati tradicijske priče lokalnog stanovništva o nadnaravnim bićima koja žive u šumi.

Za one koji umjesto šetnje uz Kupu više vole čvrste zidove, krov nad glavom i štrudlu od goranskih borovnica iz restorana parka, obnovljena je upravna zgrada parka u Crnom Lugu i to na način da je standarda zgrade gotovo nulte potrošnje energije. Napravljena je rekonstrukcija građevinske ovojnice, ugrađena je nova, drvoaluminijska stolarija i postavljena je nova izolacija na krovištu koje je završno obloženo drvenom šindrom. Tu je i nova kotlovnica na biomasu, iznimno vrijedan ekološki doprinos, a ugrađena je i ekološki prihvatljiva led rasvjeta.

Nas najviše raduje to što se više ne koristi loživo ulje u srcu šume već je kotao za grijanje zamijenjen onim na biomasu (drvnu sječku). I na kraju, ali ne manje važno, na vanjske zidove i krov postavljena je tradicionalna drvena šindra izrađena u suradnji s lokalnim obrtnicima.

Ukupna investicija u NP Risnjak od strane projekta je oko 4,4 milijuna kuna, što čini gotovo 15-ak posto ukupnog budžeta projekta PARCS koji se financira iz darovnice Globalnog fonda za okoliš i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj.

Zainteresirali smo vas? Posjetite park, prošećite ribičkom stazom! Ali ne zaboravite: „Ovo je dom medvjeda vukova i risova. Tu žive šumska i vodena bića. Kroči njihovim šumskim domom pun poštovanja i ljubavi, ne ostavljajući traga već ispunjen željom za povratkom.“