Obraćanje stalne predstavnice UNDP-a: Pokretanje besplatnog telefona za žrtve

2013.07.16

Obraćanje koordinatorice Ujedinjenih naroda i stalne predstavnice UNDP-a Louise Vinton

Vrlo sam ponosna što predstavljam Program Ujedinjenih naroda za razvoj na današnjem otvaranju Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja.

Otvaranjem ovog Centra, ljudi koji postanu žrtve kaznenih djela, bilo gdje u Hrvatskoj, moći će birajući jednostavan broj 116 006 dobiti informaciju i savjet našeg osoblja – dvadeset sedam (27) vrlo obučenih volontera.

Novi pozivni centar plod je dugotrajnog partnerstva između UNDP-a, Ministarstva pravosuđa i Vrhovnog suda, i dozvolite mi da se ovom prilikom zahvalim našim partnerima na izvrsnoj suradnji koju smo imali tijekom proteklih šest godina.

Otkad smo 2007. (dvije tisuće sedme) godine udružili snage, zajedno smo osnovali urede za podršku svjedocima i žrtvama na županijskim sudovima u sedam hrvatskih gradova. Tih sedam ureda pruža informacije i podršku koju žrtve kaznenih djela trebaju kako bi u sudu svjedočili s povjerenjem. Do sada smo pomogli više od četrnaest tisuća žrtava. A nakon početnog oklijevanja, suci koji su se uvjerili u učinak podrške, postali su entuzijastični zagovornici.

Vrlo smo ponosni na ove rezultate, a i Vijeće Europe je preporučilo hrvatski sustav kao model za ostatak regije.

Uspjeh je ovisio o malom broju zaposlenika i o energiji i predanosti puno veće mreže mladih volontera, od kojih će mnogima ovo iskustvo biti praktičan uvod kasnijem bavljenju pravom ili socijalnim radom. Ova mreža sada uključuje sto devedeset tri (193) volontera i nešto o njima ćete čuti i danas. Kada smo shvatili da su potrebe žrtava u Hrvatskoj veće od kapaciteta postojećeg sustava podrške, posebice podrške ljudima kojima je zbog udaljenosti odlazak na sedam sudova kompliciran, iskoristili smo priliku da se pouzdamo u mrežu volontera kako bismo proširili sustav podrške svjedocima i žrtvama. 

Partnerstvo koje je nastalo između Udruge za podršku svjedocima i žrtvama i Ministarstva vidimo kao model po kojem nevladine organizacije mogu pružati socijalne usluge.

Dozvolite mi da kažem nekoliko riječi o novoj nacionalnoj liniji za podršku. Prvo, broj 116 006 standardiziran je diljem Europske unije. No, to ne znači da sve članice već koriste broj. Naprotiv, Hrvatska je i ovdje pionir, budući da je samo šest članica (nakon Austrije, Danske, Njemačke, Irske i Nizozemske) uvelo pozivnu liniju.

Drugo, zahvaljujući velikodušnosti Metroneta, našeg pružatelja telekomunikacijskih usluga, broj je besplatan i za pozivatelja i za ministarstvo, odnosno, Udrugu za podršku.

Treće, informacija za pozivatelja dostupna je na engleskom i na hrvatskom, tako da je usluga dostupna i brojnim turistima koji Hrvatsku posjećuju svake godine.

Ukupna cijena pozivnog centra je $172,000, od kojih UNDP osigurava $148,000, dok naši prijatelji iz Nizozemske doprinose s ostatkom iznosa od $24,000. Ministarstvo pravosuđa je osiguralo prostor u prizemlju ove zgrade i nakon dvije godine će osigurati nastavak rada centra.

Ova investicija doprinosi ukupnom ulaganju UNDP-a od 1,5 (jedan i po) milijuna dolara tijekom šest godina.

Kroz ovo je vidljivo je da je osiguravanje podrške i uvažavanje žrtve prioritet UNDP-a. Radujemo se nastavku rada u ovom smjeru u budućnosti, s fokusom na prava žrtava obiteljskog i seksualnog nasilja.

Hvala na pozornosti. Radujem se vašim pitanjima.